O nama

 

O OPG-u Mrakovčić

Naše gospodarstvo smješteno je na južnom dijelu otoka Krka u malom mjestu Kornić. Bavimo se proizvodnjom i prodajom ovčjeg sira, maslina, malinovog ulja te namaza. Iako blizu mora, Kornićari nisu bili okrenuti moru, tj. ribarstvu, već su glavne privredne grane u Korniću bile ovčarstvo i maslinarstvo. Slično je i danas, uz razvoj turizma možemo svjedočiti obnavljanju i razvijanju maslinarstva te aktivnom bavljenju uzgojem stada ovaca i proizvodnjom ovčjeg sira.

 

Krajolik Kornića, Otok Krk

Krajolikom dominiraju maslinici i škrti pašnjaci koji su ograđeni pastirskim međama–suhozidima, u dijalektu zvanim gromača. U ovom vapnenačkom krajoliku ljudi su generacijama oslobađali komadić po komadić zemlje kako bi zasadili maslinu ili vinovu lozu. Tako su se gradile te brojne isprepletene bijele mreže kamenih pregrada čineći danas prepoznatljivi element vizure krčkog krajolika. To je podneblje karakteristično po čestim naletima snažne bure koja je značajna prirodna pojava, jer znatno utječe na život ljudi, životinja i razvoj vegetacije. Osim što donosi hladan i čist planinski zrak, ona s površine mora raspršuje i raznosi sitne čestice morske soli i jod koji se u finim nanosima taloži na bilju po cijelom otoku Krku.

Otok Krk nalazi se na sjeveru Jadranskog mora gdje se susreću gorska i mediteranska klima. Vegetacija koja raste u takvim uvjetima je izuzetno otporna i žilava, a čine ju aromatične samonikle biljne vrste od kojih je najrasprostranjenija biljka smilje, po domaći zvana magriž. Ova mediteranska biljka koja uspijeva na sunčanim kamenjarima cvjeta u lipnju i srpnju kad svojim mirisom obavija krčke pašnjake. S obzirom na njen specifičan miris poznato je i njeno eterično ulje koje sadrži brojna ljekovita svojstva.

Kontaktirajte nas i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.


Adresa
OPG MAGRIŽ
Lakmartin 40b
51517 KORNIĆ
Telefon / Fax
+385 98 925 1625
Mobitel
+385 98 925 1625

Dodatne informacije
OPG MAGRIŽ
OIB: 89611120162
vl. Vesna Mrakovčić
Adresa: Lakmartin 40b, 51517 KORNIĆ