Krčki sir je šesti najbolji na svijetu

  • 12.10.2020

Od polja do stola - zamisao je i krčke obitelji Mrakovčić koja 40-ak godina proizvodi autohtoni Krčki sir. Osvojio je brojne nagrade, a proglašen je i šestim najboljim sirom na svijetu. 
Ranim jutrom Mirjenko je već kod svojih ovaca. Svakodnevno, bez obzira na sunce, kišu, buru.

- Mi imamo negdje oko 320 ovaca. Od toga godišnje napravimo 5, 6 tona sira, govori Mirjenko Mrakovčić, proizvođač Krčkog sira.

Muče ih čagljevi i divlje svinje jer ubijaju ovce. No, ne odustaju. Mirjenko obiđe i svojih tristotinjak maslina. I tada put sirane u kojoj od početka osamdesetih nastaje Zlatni Krčki sir.

- Procedura je dosta duga. Prvo, ovce se muzu ručno, nema muzilica za naše ovce. Dok se pomuzu, donese se mlijeko doma, onda se stavi u kotao, zagrijava na 32 stupnja, dodaje kultura i sirilo i nakon 35 do 40 minuta se reže gruš, objašnjava Vesna Mrakovčić, proizvođačica Krčkog sira. 

Koji Mrakovčići stavljaju u kalupe i sirutku i tek tada slijedi višemjesečno sušenje. Dodaju mu i aromatično bilje - zahvaljujući čemu je upravo "Magriž" do sada višestruko nagrađivan, u Hrvatskoj i svijetu. Što je i najbolja promidžba Zlatnog otoka.

- U svim našim manifestacijama nastojimo upravo prezentirati lokalne poljoprivrednike, izlagače različitih lokalnih autohtonih proizvoda koji obogaćuju turističku ponudu, ali i stvaraju vrlo dobar i kvalitetan turistički proizvod, govori Ivana Kovačić, direktorica TZ Krk.

I upravo su zato Mrakovčići došli na ideju - od polja do stola!

- Gostima je drago da vide gdje ta maslina raste, gdje ta smokva raste, ovca pase, kako se ona drži u kulturi i da onda na kraju na stolu proba. Zanima ih kakva je maslina, kakvo je ulje i sir, govori Mirjenko Mrakovčić.

Dobar i kvalitetan, što dokazuje i podatak da se jedan od njihovih sireva,  Zeleni bodul, na Svjetskome prvenstvu u Americi plasirao među deset najboljih tvrdih sireva na svijetu.

 

Autor: Ivana Perić/Regionalni Dnevnik/HRT

09. 10. 2020.

https://magazin.hrt.hr/663781/price-iz-hrvatske/krk-autohtoni-sir-osvaja-brojne-nagrade